Streameri

Viewer care vrea să ajute lumea gamingului, sm0k3r0 – “Uneori pierzi, alteori nu caștigi”

Cine este sm0k3r0 și de ce fumează? De aici să vină oare și numele?
Salut, eu sunt Alex (Am “fumat” toate glumele legate de numele ăsta probabil, știu că e foarte folosit dar nu e ca și cum am avut de ales, deci mno, puteți să faceți glume pe baza asta, dar să nu exageram ca să nu devină plictisitor). Cât despre treaba cu fumatul, e chiar funny, deși numele meu pe social media e “Smoker” sau “Smokero”, eu nu fumez, nu îmi place. Dacă e să explic și de ce mi-am pus numele ăsta, nu prea am cum, fiindcă chiar nu îmi amintesc din păcate. Deci don’t worry, nu fumez de 19 ani, eu având 19 ani (anul ăsta împlinind 20 pe 28 septembrie). Alte chestii despre mine: am în jur de 1.83cm înalțime, deci nici prea scund, nici prea înalt, îmi place să urmăresc streameri/youtuberi în timpul meu liber, să mă joc chestii care îmi plac sau pe care vreau să le testez and so on și când mai sunt evenimente despre gaming, să merg să mă întâlnesc cu prieteni, cunoștințe, persoane noi + să fac stream, ca să arat și celor care nu pot ajunge, ce se află pe acolo, până acum am stream de aproape 22 de ore de la Comic-con 2022 + stream de aproape 16 ore de la Bucharest Gaming Week 2022.

Ce tipuri de jocuri obișnuiești să joci live și de când ai început această pasiune?
Ce mă joc pe stream depinde foarte mult de cheful pe care îl am, adică n-ai să vezi să mă joc ceva ce nu îmi face plăcere, deși poate îmi place jocul doar că nu îmi vine să îl joc fix atunci. La momentul de față jocurile pe care le vei vedea pe stream sunt jocurile pe care le primesc ca să le testez/jocurile pe care vreau să le platinez și Valorant cel mai probabil. Pe viitor o să fie și altele fără dar și poate, dar cum am zis și mai înainte, decât să joc ceva obligat, mai bine nu. Pasiunea cu jocurile a început de când aveam în jur de 6-7 ani și să joc chestii pe live am început pe data de 08 iunie 2020 adică când aveam 17 ani.

De ce streamer?
Cum am zis și în descrierea mea de pe Twitch – “De mult timp am tot avut încercări de a mă apuca, în primul rând de a face youtube, dar n-am reușit și așa am ajuns la streaming dar nu voiam pe Youtube, idk nu mă simțeam în largul meu pe acolo, până am revenit pe Twitch datorită lui Bobospider și tot aflând de mai mulți streameri si urmărindu-i mi-am dat seama că poate fi o chestie foarte mișto. Și așa am început. Un foarte mare impuls am avut de la Adriivonb / Doctorul_ , care m-au ajutat foarte mult în toată chestia asta de streaming (așa că le mulțumesc enorm și ii apreciez maxim, pe ei și pe restul, ca au mai fost persoane care au avut influență în treaba asta)”. Deci, practic, prima interacțiune pe care am vrut să o am cu social media a fost să postez pe Youtube, dar fiindcă eram limitat cu posibilitățile, nu am reușit, așa că începeam ușor-ușor să renunț până am revenit pe Twitch și mi-am luat motivația de la cei pe care îi consider prieteni cum am zis și mai înainte și probabil a fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o în viața asta (unul dintre planuri e să îmi fac un tatuaj cu emblema de la Twitch, ceva micuț, nu știu unde sau când, dar am timp să mă gândesc că doar sunt tânăr, sau?) + am stat și m-am gândit, de ce să stau sa mă joc singur, când aș putea să dau drumul la stream și poate să am norocul să dea 1-2 persoane de mine și așa să am cu cine să mă joc, 3 ani mai târziu, aproape toți prietenii pe care îi am, chiar și cei mai buni, i-am găsit pe Twitch și mi se pare insane (mesaj secret pentru persoanele alea, dacă ajungeți cumva pe aici, să știți că vă respect maxim și nu vorbesc de respect de ala din comentariile de pe Youtube). O altă chestie legată de persoanele de pe Twitch care mi-au fost de ajutor în viața reală, a fost momentul când am fost prima oară la Comic-con și m-au recunoscut. Țin să precizez că îmi era rușine cu tot ce ținea de mine, de la voce, la cum arătam, iar acum nu mai am nicio problemă.

Ce așteptări ai? Ce-ți dorești să se întâmple la un moment dat? Care e scopul final?
Așteptări nu prea îmi fac fiindcă cel mai probabil m-aș demoraliza singur și nu mi-aș dori treaba asta, deoarece și așa îmi iau burnout destul de repede, deci mno. Ce mi-aș dori să se întâmple la un moment dat, hmm, aici aș avea câteva idei, unele dintre ele ar fi să ajung într-o agenție, să particip la un podcast (deși nu prea le am eu cu vorbitul, fiindcă mă panichez destul de mult și degeaba) și să am colaborări cu diferiți streameri/youtuberi pe care îi apreciez, cam astea ar fi principalele. Cât despre un scop final, e greu să zic ceva, evident că mi-aș dori să ajung cât mai sus (dar cine nu își dorește asta, nu?).

Povestește-ne despre comunitatea ta.
Ah yes, când vine vorba de “comunitatea” mea (zic puțin mai încolo de ce am pus în ghilimele), cea mai mare parte din timp sunt niște troli, dar e oarecum logic fiindcă și eu sunt mare din timp. Și ii consider ca niște prieteni chiar dacă uneori mai exagerează și le și zic pe față că mă deranjează și pare că înțeleg și îmi lasă spațiu. Asta apreciez la ei, chiar dacă poate nu arăt. Și mi se pare foarte fun să mă întâlnesc cu persoane pe care le știu de pe streamul meu de exemplu la diferite evenimente și să fim gen, woah tu chiar te uiți la mine pe stream și chestii. Dacă ar fi să fiu sincer, nu pot să numesc neapărat o comunitate ce am creat (poate în viitor), ci mai mult “un server de discord, dar pe Twitch, dacă are logică cumva), fiindcă am mentalitatea foarte proastă când vine vorba de anumite lucruri și compar chestii care nu ar trebui comparate. Dar long story short, sunt niște persoane super mișto.

Ce sfaturi ai pentru cei ce sunt la început de drum?
Aici probabil o să sfătuiesc, cam aceleași lucruri ca și restul, dar unul din lucrurile importante e să iți placă (dacă nu iți place, e un minus din start). Să nu începi cu mentalitatea de “am auzit că se fac bani din treaba asta, hai să mă bag și eu” că sunt șanse de 99.9% să fi dezamăgit. Aici e discutabil, dar să nu investești foarte mulți bani din prima dacă abia te apuci, fiindcă sunt șanse să prinzi și să merite investiția, dar e și o parte destul de mare din cazuri în care ai investit să zicem 2000 de euro, ti-ai făcut bomba de setup și chestii, iar tu să nu ieși din 1 viewer și ăla să fie un bot, și te poate strica destul de rău pe mental. În cazul meu, de exemplu, când am început doar pc-ul îl aveam fiindcă am învestit în el deoarece voiam să mă joc diferite chestii, iar cel vechi nu mai ducea, cu timpul am reușit să investesc bani în ce am și am reușit să îmi iau un al 2-lea monitor, webcam, microfon, telefon pentru streamuri irl/de la evenimente și evident o mare parte din jocurile pe care le joc pe stream, dar mi-a luat în jur de 3 ani, deci nu precizez asta ca un flex, zic ca și idee, ca să și “arăt” de ce mentalitatea de “mă apuc de stream ca să fac bani” nu e bună. O altă treabă care te ajută destul de mult, e networking-ul, dar să nu îl faci doar că să te folosești de alții, fiindcă nu e ok. În cazul meu, totul a fost natural, cred că pot să zică treaba asta toți care mă cunosc, vorbesc cu lumea fiindcă înainte eram foarte închis în mine și mi-am dat seama că nu avea rost să fac treaba asta și acum îmi place să cunosc lume nouă și să îmi creez prietenii. Explic din modul meu de a privi, de asta tot zic “în cazul meu”. Și, desigur, asigură-te că te auzi ok (și că te vezi bine, dacă ai cameră) și că jocul pe care îl joci/ce faci pe stream se vede ok. Nu te demoraliza dacă o persoană care a venit pe stream, data viitoare nu mai vine sau ceva, nu înseamnă că ai făcut tu ceva greșit neapărat, probabil doar nu era potrivită pentru streamul tău, având în vedere cât de multă lume e pe planeta asta, e greu să îi faci pe toți să te placă.

Care e programul tău de streaming și pe ce platforme te găsim?
Programul meu de streaming e haotic, prima oara am vrut să fie câte un stream în fiecare zi, înafară de weekend, dar nu prea reușesc să țin pasul, deci momentan anunț pe Discord/Instagram când e stream, până reușesc să îmi fac un program ok, care să nu îmi provoace nici burnout. Iar ca și platforme, mă puteți găsi pe Twitch / Youtube (aici postez câte 2 clipuri pe zi) / Instagram / Discord / Tiktok / Twitter / Steam / Rankone.

Un mesaj pentru cititorii Jocuri 24/7?
Dacă a citit cineva toate “prostiile” pe care le-am scris și ați ajuns aici, vă mulțumesc enorm și vă respect pe fiecare dintre voi. Mai sunt persoane cunoscute pe aici pe site care îmi sunt și prieteni/cunoștințe, deci dacă vreți, să trageți un ochi si pe la articolele lor, că sunt destul de mișto. Cât despre site-ul asta în sine, mi se pare o idee nice sincer și o să o susțin cât pot și eu. Fiindcă pe bune acum, cât de mult e promovat gaming-ul în afară și cât de promovat e în Romania tho. Suntem destul de la început, așa că orice treabă de genul, ajută.