Streameri

Urmărind visul prin întuneric: Pandalauru încearcă jocurile într-o experiență unică

Salutare! Continuăm lista de prieteni ai site-ului Jocuri247.ro și astăzi facem cunoștință cu un streamer super-erou, un streamer care în ciuda unor piedici intră live aproape zilnic și dacă nu v-ar zice, n-ați observa cel mai evident lucru. Însă despre asta vă las să aflați mai multe în continuare.

Laur a descoperit site-ul Jocuri24/7 și ne-a contactat zilele trecute, cu scopul de a colabora și de a prezenta cititorilor experiența pe care el o are când face live, încurajând în acest fel și alte persoane ce se află în situații similare.

Salut Laur, ești streamer, ești NEVĂZĂTOR, dar înainte de a ajunge la povestea din prezent, spune-ne despre cum ai luat contact prima oară cu jocurile și la ce vârstă, cum te jucai atunci și dacă existau aceleași opțiuni pe care le folosești în prezent.
Primul meu contact cu jocurile video a avut loc la un mic tovarăș acasă, el primise din afară ceva consolă din aia de îți strica televizorul și avea un joc în care trebuia să împuști rațe cu ceva pistol de plastic, ce avea în loc de gloanțe un AIO Blaster, țin minte și acum că atâta am plâns la ai mei să îmi cumpere una din aia, până într-o zi când mi-am luat una din obor cred că a costat 300.000, echivalentul la 30 de lei acum, stăteam foarte aproape să mă joc având în vedere că pe atunci televizorul nostru cu tub adus din Italia era mai sus decât puteam eu să văd așa că mă ridicam pe un scaun si ma jucam, în prima seară când am luat-o cred că m-am jucat 12 ore continuu, durerea de cap a fost maximă dar și distracția, la 2 săptămâni tubul TVului as expected a bubuit, apoi am descoperit la vără-meu la Buzău jocurile pe PC, țin minte că eram așa de naiv încât dacă schimbam la Need For Speed Porsche camera de pe normal view pe Cockpit view mă dădeam mare la maică-mea că UITE, am făcut mașina invizibilă!
Cât despre accesibilitatea în jocuri, păi??? pur și simplu nu exista, nu exista menu naration, nu existau slidere de mărire a textului nici măcar banalul color blind mod nu era prezent, din fericire pentru mine am apucat să experimentez niște clasice înainte să îmi pierd vederea și chiar sunt mândru de faptul ca am apucat să le joc și chiar mai țin minte cum arătau în mare parte.

În descrierea de pe Twitch prezinți etape din procesul de a face live și “echipa” din spatele ecranului, prietenii și iubita ce-ți sunt alături și te ajută în fiecare seară. Descrie-ne cum începe o seară de live, cum pregătești tot setup-ul, cine și ce rol are, dar și cum te conectezi tu cu oamenii din chat.
O seară de live are două outcome-uri posibile, ori o pregătim cu totul chiar de pe la 10 – 11 dimineața și încerc din răsputeri să nu adorm, ori se întâmplă ce se întâmplă. În mare parte adorm pe la ora 13, mă trezesc pe la 17 super panicat că nu am vorbit, nu am făcut nimic pentru azi și după dau din colț în colț până ajungem să rezolvăm și să stabilim care cum ce joacă în timpul streamului.
În continuare am să vă prezint minunații oameni care sunt aici în fiecare seară, desigur, în limita timpului.
– First of all, Dragoș, unul din cei mai vechi și buni prieteni ai mei, ne cunoaștem de 12 ani, el este atât moderator în chat cât ne și pune la dispoziție PC-ul lui mult mai bun decât al meu via Parsec pentru a putea juca jocuri mai intensive, analist politic în timpul liber și campion național la olimpiada de stres.
– Ioana, a fost aici de la început, fără ea practic nu se întâmpla ce se întâmplă acum. Cât despre ea, e super energică și deseori poate să facă cosplay spontan la Kayne din NieR Replicant din cauza faptului că ar putea fără probleme să se dueleze cu ea într-un concurs de înjurat inamicii pe League of Legends.
– Sam e cu noi cam din luna ianuarie, pe el îl cunoșteam de pe la alți streameri. După o vreme a venit și a găsit un safe space aici la noi și chiar mă bucur că ne este alături, cât despre el, e mereu ocupat! Dar de, munca cere sacrificii.
– Bianca aka Fata cu pisici, are o comandă specială care miaună și strânge pui de pisoi în coș, mereu aici când ai nevoie de suport moral sau de un de un mieunat care să îți facă ziua mai bună. De asemenea, una dintre cele mai cute iubite pe care le-am avut până în prezent.
Toți cei mai sus menționați au rolul atât de moderator în chat cât și de jucător, când nu poate unul, poate altul, iar când nu poate niciunul ne jucăm Hearthstone!
Pregătirea setupului este destul de simplă, în general tot ce am de făcut înainte de a începe streamul este doar să schimb categoria și titlul, apoi totul se face prin firebot ce are la un hotkey atașată o automatizare cu 4 acțiuni care îmi schimbă scena pe cea de starting soon, îmi pornește muzica Lo-Fi de început, îmi pornește streamul propriuzis și mă conectează la APIul de Chat din Twitch pentru a putea citii mesajele din chat. Microfonul și webcamul nu le prea deconectez pentru simplul fapt că, ce folosesc pentru stream folosesc și în viața mea de zi cu zi, pentru conversații pe Discord, apeluri video, etc…
După ce streamul este ON, se spun primele saluturi ale zilei și se stabilește ce și cum ne jucăm următorul pas este deschiderea Parsecului. Acest program face posibilă conectarea a unul sau mai mulți oameni la o sesiune de gaming aflată pe un PC de la distanță. În cazul în care Dragoș vrea să dăm Valorant, el mă conectează la el în PC si rulează jocul deoarece dacă el s-ar conecta la mine well, Riot, Vanguard și Parsec nu prea sunt cei mai buni prieteni, dar, dacă Ioana vrea să jucăm ceva, ea se conectează la mine deoarece laptopul ei nu duce titluri și mai ales streamingul acestora via Parsec, rezultatul, o sesiune de gaming complet interactivă cu consum de resurse. Nu știu ce să spun ca am o râșniță de PC și încă se strâng bani de upgrade, momentan ne descurcăm. Am terminat așa jocuri ca: NieR Replicant, Stray și multe alte titluri și mai vechi, și mai noi.

Ce te-a făcut să treci de la jucător la streamer?
First of all, hai să dăm cezarului ce este al cezarului, back in late 2018 treceam printr-o perioadă super nasoală a vieții mele, vederea deja se degradase până în punctul în care abia mai distingeam culorile, într-o seară nu stiu ce mi-a venit să intru la Sucre pe Stream, și am zis doar, Hey! Salut! după câteva minute am primit o tonă de @pandalaur cu răspunsuri la acel salut dar, aici e și un mic funny story, Sucre când își saluta chatul nu îmi citea numele bine, în loc de Pandalaur îl citea Pandalauru, și am zis “ok Sucre, m-ai botezat”, adăugăm un “u”. Energia comunității și dragul cu care veneau acolo seară de seară m-au făcut literaly să mă simt ca acasă dar nu luasem în calcul să mă apuc de asta, până în decembrie același an când începusem să stau lurk foarte mult la Bobospider. Atunci mi-a venit mie dragostea pentru seria Persona, mai ziceam un salut sau răspundeam la unele remarci legate de joc dar eu find o persoană foarte timidă preferam să stau lurk și să ascult. Momentul în care am decis, că vreau să fac asta a fost în 2021 când pandemia se mai domolise și toată lumea mai făcea IRL și fun streams seara cu UNO, și I was like, “bă uite ce se distrează Adri cu Bob și fizz, vreau și eu!” Ulterior m-am împrietenit cu Darko care m-a încurajat că e ok și nu contează cum arăt, Nezumi care nu a fost mai prejos și Ana Maria 777 care și ea având o dizabilitate super diferită de a mea m-a încurajat să fac asta.
Dar hai să dăm fast forward până în late april 2022, eram în Italia la țigare cu Ioana și Bianca. Bianca fiind plictisită s-a hotărât să își instaleze Twitch pe telefon. Fix atunci Doctorul (la care mă mai uitam și eu când eram acasă) făcea stream. Bianca a fost gen “hey, nu ziceai tu că ai vrea să faci asta?” eu am răspuns cu un “Da, da, da, urmat de un tras violent din țigare”. După trei minute văd că se duce cu Ioana în interiorul hotelului și discută ceva, după încă trei minute vin la noi și au zis doar atât: hai să o facem.
Ne-am întors acasă fix înainte de Paște. A trebuit sa aștept că Ioana a avut ceva pescuit party în săptămâna aia. După ce totul s-a rezolvat, am dat start la primul stream în data de 3 Mai 2022 la ora 19:45. Nu aveam facecam, nu aveam sursele audio separate deci se auzea cititorul de ecran ca la balamuc. Aveam un microfon de 40 de lei care și-a făcut treaba admirabil dar a fost fun. Ne-am jucat NieR Replicant Remastered și cred că pentru prima dată după ce mi-am pierdut vederea am zis “bă, finaly am găsit ceva ce îmi place și mă pasionează”!
După asta, timp de un an, am făcut stream zilnic. Nu îmi păsa că am un viwer, că am 100. Mie îmi plăcea. Mai ales că fiecare new follower trebuie introdus în treaba asta. Toată lumea când vine e super confuză, dar asta e cu totul altă poveste.

Ești un om foarte ambițios și energic, chiar încurajezi oamenii cu deficiențe asemănătoare să se implice și să facă parte în comunitatea ta. De unde-ți iei energia și cine te-a susținut cel mai mult?
Energia mi-o iau doar din gândul la faptul că în fiecare seară, o mânuță de oameni vin să ne jucăm și să discutăm, chiar dacă cei mai sus menționați fac joaca cu viwerii posibilă și eu la rândul meu mă enervez la jocuri ca League sau Valorant. La fel de mult ca și ei, când vin oameni si vorbesc extrem de frumos cu mine îmi dă o energie de neimaginat, mai sunt desigur momente când mi se mai face rău și trebuie să închid streamul dar sunt destul de rare.
În primul rând, oamenii care m-au încurajat că e ok să fac asta dacă îmi place, Darko, xNezumi, Ana Maria, toți au avut cuvinte frumoase de spus în momentul în care au auzit că, bă, uite, aș vrea și eu să fac ce faci tu, de asemenea Blind Grandma care m-a încurajat să îmi pun facecam, nu îmi mai amintesc exact cuvintele ei dar a fost super convingătoare și mi-a dat niște argumente super valide în legătură cu “a avea” vs “a nu avea” un facecam.
Ioana, Sam, Dragoș, fără de care treaba asta nu ar fi posibilă, sunt mereu super suportive și vin cu ideei noi de jocuri sau de activități sau clip-uri la care să ne uităm. Și desigur familia, mai exact mama, tata și verii mei. Familia știe exact ce fac și nu, nu au impresia că fac videochat, sunt niste oameni deosebit de open minded și au înțeles faptul că e o pasiune pe care o au mai mulți oameni de vârsta mea si ei la rândul lor sunt mega suportive.

Ce tipuri de jocuri îți plac? Care sunt cele mai ușor de jucat pentru un streamer nevăzător? Dar cele mai dificile?
Din pacate nu am un gen preferat de joc dar îți pot da câteva titluri, menționez că unul din ele are o poveste tristă pe care am să o las la coada acestui paragraf, Persona 5 Royal, și Seria NieR Mai exact Nier Replicant și Automata, (Automata find ultimul joc pe care înainte să înceapă procesul de degradare al vederii mele am apucat să îl joc independent. Pe scurt, am văzut ruinele din city ruins cu ochii mei și am experimentat misterele din copied city singurel). Jocurile open world sunt cele mai dificil de jucat pentru un nevăzător, din simplul fapt că, te poți pierde super ușor și nu ai idee de unde poți fi lovit. Cele mai ușor de jucat pentru noi sunt fighting games, Mortal Kombat (că tot vine Rebootul), anime fighters (Dragon Balll Fighter Z, Kill la Kill IF, Jojo Allstar Battle R) sunt doar câteva exemple de jocuri pe care le-am jucat independent. Recent am terminat Mortal Kombat XL(10) complet independent, fără mici măcar să am un narator pentru meniu cum este la 11. Experiența a fost fun, mai puțin că trebuia să întreb în chat din 10 în 10 minute ce combos avea caracterul pe care îl jucam în story, dar overall am dus main story-ul la bun sfârșit și m-am și distrat timp de o săptămână.

În ultimii ani, tot mai multe jocuri, dar și dispozitive (cum sunt consolele și controllerele acestora) s-au adaptat nevoilor oamenilor cu diferite deficiențe. Cum comentezi aceste schimbări? Ai încercat aceste funcții, ți-a fost mai ușor să te joci?
Din păcate nu am apucat să testez ultima generație de console ca să vin cu o părere pertinentă, dar, din spusele oamenilor și din ce am mai auzit și eu pe la conferințe, controllerul de PS5 își schimbă modul în care vibrează în funcție de suprafața pe care caracterul din jocul tău tine picioarele, cea ce din punctul meu de vedere ar putea fi un pas în față pentru accesibilizarea mai multor titluri Open World, sau chiar și jocuri mai liniare. Am avut o tentativă să îmi cumpăr un PS4, doar că am înteles că acela nu venea pe orice versiune cu Screen Reader, cea ce l-ar fi făcut practic inposibil de folosit independent. Din punctul meu de vedere, ne îndreptăm foarte bine înspre jocuri super bune și super accesibile și nu pot decât să apreciez faptul că din ce în ce mai multe companii se gândesc la persoanele cu dizabilități, atât de vedere cât și locomotore, sau de auz, sperăm la cât mai multe features și meniuri de accessibility cu cât mai multe opțiuni.

De când faci stream și care au fost momentele memorabile trăite live?
Cred că 2 raid-uri m-au făcut să plâng, literaly. Pur și simplu nu știam să reacționez, primul raid a fost de la Blind Grandma, care cu toate că aveam doar 33 de followers l-a făcut și atunci am făcut cunoștință si cu kiwileleb și cu încă câțiva streameri mai mari decât mine, care au considerat că e super interesant ce fac aici, apoi, unul la care chiar nu am știut să reacționez a fost de la Adrian aka Maraciuca, fix luna trecută, cred că a fost una din cele mai tari seri din viața mea, am jucat League împreună, i-am povestit ce main pe League aveam când încă vedeam să pot juca League independent și chiar am plâns și am zis câteva tâmpenii de emoție, a fost literaly memorabil. Orice raid, cât de mic sau cât de mare, dacă e făcut de un om pe care îl urmăresc și îl respect e un moment memorabil pentru mine, să nu îl uităm pe Drsuperfish, care are o voce minunată în opinia mea și cu ajutorul căruia am întâlnit a lot of great streamers, snaki, Coana mare. Pur și simplu, în momentul în care întâlnesc oameni noi pentru mine e unul din cele mai memorabile momente. Dar, vorbind despre gaming, cred că unul din cele mai memorabile momente trăite a fost seara în care Sam a făcut 3 pentakills cu Samira pe League of Legends, literaly am sărit de pe scaun de bucurie, cred ca a fost unul din cele mai intense meciuri de League ever! Nu am avut ceva la fel de intens nici măcar când vedeam să joc eu independent, dar, back to streaming side of things, a existat o seară când mă gândeam unde să fac raid, și în capul meu erau 2 opțiuni, SandraEL și încă cineva pe care acum nu mi-l mai amintesc. În 3 minute a venit Sandra la noi si again a fost ceva memorabil având în vedere că la ea stăteam lurk și na, eu mereu am timiditate de a da și follow pe Twitch, și ultimul și cel mai drăguț dintre ele a fost când Derek a venit la noi. Derek a avut diferite emisiuni atât pe TV cât și online și îl urmăream cam de prin 2012 și vă dați seama, când apuci sa ai o discuție cu oameni pe care i-ai auzit doar prin căști sau i-ai văzut din spatele ecranului, sentimentul e inimaginabil.

Am văzut alături de tine oameni cu diverse probleme de vedere, cum te simți că ai creat o adevărată comunitate? Cum i-ai descrie pe cei care fac parte din ea?
Sunt oameni minunați, atât am de zis. Fără ei, ce trăiesc acum nu ar fi fost posibil. Pe Ioana o știu cam de prin 2016, pe Dragoș din 2012, practic am crescut împreună. De aia se și aud atâtea glume și remarci acide, deoarece cunoscându-ne de atâta timp, ne mai permitem diferite mișto-uri. Plus de asta, alături de ei mă simt extraordinar de confortabil, simt că pot fi eu fără ca cineva să mă judece. Dacă ar fi să fac o scurtă descriere pentru fiecare, ea ar suna ceva de genul: Dragoș Maneologul de serviciu, analist politic si campion national la stres și debate-uri politice. Ioana direct, Kayne in Real Life, limbaj colorat, energie, mulți nervi și foarte greu de controlat. Ce să mai, unde e shade-ul tău Ioana? Sam e, Sam, e super misto baiatul așa cum e, omul m-a învățat o grămadă de chestii minunate și mi-a arătat faptul că nu trebuie sa îmi fie frica cu cine sunt.

Cum e viața de nevăzător în România, cu ce te confrunți în restul zilei, când nu ești pe live?
Viața de nevăzător în România e putin grea din câteva motive, nu toate mijloacele de transport au acel audio anouncer (rușine șoferiilor STB care îl opresc intenționat), salariul pe care îl primește asistențul personal ce are grijă de mine 24 din 24 este efectiv mizer, iar unii oameni, mai exact o mică categorie, când te văd că te duci cu tovarășii la un suc sau sa dați și voi un dristor corect la mall sunt like, de ce nu stai acasă, că eu în locul tău aș sta numai în casă cu problema pe care o ai tu, și na, unele vorbe dor, dar am învățat de-a lungul timpului să nu mai fiu așa afectat de ce spun alții. Asta se datorează și faptului că fac stream și am reușit să învăț să mă controlez în momentul în care cineva mă jignește. Un alt lucru pe care o mică patură a societății îl vede bizar e faptul că, dacă ai dizabilitate e ceva ciudat să ai iubit/iubită (depinde de orientarea sexuală a fiecăruia) personal nu mi-se pare așa de utopic pe cum o văd unii, important e să te simți bine cu persoana cu care ești și cam atât.

Ce sfaturi ai pentru cei ce vor să înceapă o carieră de streamer?
Just do it, pune microfonul si joacă-te, tati! Nu ai ce pierde! Ai troli? Îi banezi! Nu contează cum arăți, important e să fii o persoană ok si să fii ce dorești tu să fii, nu ce vor alții. Așa că Download OBS, fă-ți cont pe Stream Elements, set your alerts, grab your friends and have fun!

Ce mesaj ai pentru cititorii Jocuri247.ro?
În primul rând: vă pupă Panda, Dragoș, Ioana și Sam. Jucați jocuri blană, lumea gamingului e mult mai diversă, nu uitați să experimentați titluri și titluri, nu vă axați pe un singur joc că viața devine monotonă și dacă nu știi ce să joci, doar intră pe Jocuri247.ro și sigur afli ce poți juca pe weekend sau cine stie, poate ca mine, înconjurat de oameni? Have fun și spor la stream și gaming tuturor, Panda, OUT!