Recenzii

Recenzie Dragon’s Dogma II

Este un joc creat de CAPCOM Co., Ltd. și s-a lansat pe 22 martie 2024.

Celebrul joc Dragon’s Dogma: Dark Arisen a fost remasterizat și redenumit în Dragon’s Dogma II cu multe modificări și îmbunătățiri și tot în același timp este și un sequel la primul joc.

La începutul jocului după cinematica ce îți dădea senzația că te uiți la o secvență din Game of Thrones, ai oportunitatea să îți creezi propriul caracter, poți să remodelezi caracterul în absolut orice mod, are atâtea opțiuni de personalizare încât te pierzi prin ele dacă nu ai experiență de editare.

Dialogul dintre caracterele din joc și protagonist este monolog și uneori ai opțiunea de a da răspunsuri diferite. Protagonistul nu are vocea lui și vorbele lui, deși la crearea lui ai opțiunea să alegi ce voce să aibă dar este doar pentru anumite momente de combat sau dacă are ceva de spus automat fără să îi dai comandă. După fiecare dialog spus de personajul cu care discuți ca să continui conversația trebuie să apeși manual pe buton ca să continue de vorbit.

Poți efectiv să îți alege un caracter prestabilit sau îl modelezi de la zero, ai 4 opțiuni de sex a caracterului, bărbat om, femeie om, bărbat pisică sau femeie pisică. De aici modifici cum dorești corpul lor, fața, ochii, mușchii și înălțimea, ai o varietate foarte mare de culori pentru toate părțile corpului. Dacă ai mult talent la modelat caractere poți să îți modelezi corpul exact cum îl ai și în realitate. Greutatea din păcate nu poți, jocul o calculează după mușchii adăugați corpului.

Sunt 4 clase ce poți alege la crearea caracterului: Soldat, Thief, Mage și Archer.

Soldatul are calități standard, adică un scut și o sabie, iar pe parcurs vei avea skilluri destul de puternice împotriva multor monștrii de diferite clase doar că singura slăbiciune este că ai doar un scut cu care te poți apăra de unele atacuri, atacurile speciale te vor putea dezechilibra și să cazi pe spate rezultând un atac după ce poate fi fatal.

Thief-ul are calități stealth și este de multe ori ignorat de inamici dacă ai mai mulți aliați poți să ataci pe la spate inamicii rezultând o lovitură mai puternică asupra lor din moment ce îi lovești de la spate. Cam toți inamicii sunt vulnerabili când sunt loviți pe la spate.

Mage-ul are calități de puteri elementare cum ar fi atacuri cu foc, scut protectiv în jurul lui pentru a proteja pe orice care se află lângă el de proiectile ce pot fi fatale dintr-o singură lovitură. Și mai are calitatea de a da heal la toți membrii din party.

Archer-ul are calitatea de a ataca orice inamic de la distanță și să le slăbească atacurile datorită săgeților ce pot să aibă anumite efecte secundare, pot fi inflamabile sau să aibă otravă pe ele. Dacă echipezi bine acest caracter poți da one shot la orice inamic ce vine în calea ta, mai puțin boss fight-urile care sunt foarte lungi datorită numărului de vieți pe care le are, ajungem și la acest detaliu mai târziu.

La începutul jocului vei avea ocazia să sumonezi un pion, un caracter AI, pe care din nou il personalizezi cum dorești, la fel cum ti-ai personalizat caracterul pe care îl controlezi așa personalizezi și pe acesta, și îl vei putea da și un nume, orice nume, jocul nu te blochează indiferent ce nume ai pune, mulți dintre voi deja vă veți gândi la multe nume posibile ce vă poate băga în pușcărie, baftă și la cât mai multe nume amuzante. Acest pawn va fi companionul tău pe toată perioada jocului, va lupta cu tine și pentru tine, va loota pentru tine dacă nu vezi chest-ul ce aproape de tine sau îl ignori acest companion va deschide acel chest și îți va apărea pe ecran ce a găsit în chest.

Desigur nu vei vedea acele iteme colectate de el în inventarul tău, pawn-ul va avea inventarului, și nu doar atât vei putea să îi cumperi armură mai bună, arme mai bune, vei putea să muți iteme din inventarul tău in a lor pentru a avea un echilibru de greutate la loot.

Cu cât ai mai multe lucruri în inventar vei avea greutate mai mare pe care să o transporți ce va afecta stamina caracterului și va obosi mult mai repede atât fugind cât și în combat. Ai acces la inventarul pawn-ului în orice moment al jocului și poți să muți și de la pawn la tine în inventar cu un singur click.

Combatul jocului este puțin mediocru și nu m-a prea încântat. Fiind un joc RPG, singurul lucrul ce m-a dezamăgit este combo-urile de atacuri pe care le poți avea, ai doar 2 butoane de atac standard și de acolo sunt alte combo-uri ce le deblochezi după ce faci level mai mare, dar și pe acelea după ce le deblochezi ai doar 4 maxim ce le poți selecta ca și atacuri speciale ce consumă stamina. Și ceea ce toți iubitorii de acest tip de joc și combat, vor trebui să aibă grijă ce clasă de luptător alege la începutul jocului, doar o clasă are opțiunea de dodge în combat. Și mori foarte ușor fără acest skill.

Poți să te odinești în acest joc prin 2 metode, una este să găsești un inn în satul sau orașul aproiat, dar te va costa aur destul de mult să dormi peste noapte acolo sau în afara satelor sau orașelor sunt anumite spații unde te lasă să îți pui cort și să dormi, dar doar dacă ai deja acest camping kit și ai riscul să fi atacat când dormi și să iți distrugă tot echipamentul. Poți alege să dormi până a doua zi sau până noaptea. Jocul nu trece de la zi la noapte sau invers până nu dormi.

Este periculos la început să călătorești noaptea pentru că sunt alte tipuri de inamici ce sunt mult mai puternici decât cei de pe zi, sunt spirite de care nu te poți proteja și schelete cu săbii și scut ce dau foarte mult damage.

Dacă ești foarte low cu viața poți da pauză la joc să intri in inventar și să alegi poțiunea sau să mănânci fructe ce îți cresc viața instant. Dacă mori în joc, vei avea 2 opțiuni de loading, una ar fi la ultimul auto save al jocului sau cealaltă la ultimul inn unde ai dormit.

Drumurile de la un sat la altul în acest joc sunt pline de pericol și monștrii, am întâlnit cel mai des goblini și femei pasăre. Goblini sunt cei mai periculoși mai ales dacă îi ataci de unul singur și când sunt mulți, întotdeauna va fi unul în spatele tău ce se va lansa în aer și te va doborî. Dar dacă bați mai întâi pe cel puternic cei mai slabi for fi mult mai ușor de bătut și nu mai au așa curaj să plonjeze spre tine. Iar femeile pasăre sunt cele mai greu de bătut la început până faci rost de un skill cu care poți da atacuri aeriene sau până faci rost de un Archer ca să le doboare la pământ și să le dai final blow. Femeile pasăre au un atac special ce poate să paralizeze orice personaj ce le atacă.

Boss fight-urile sunt destul de lungi mai puțin cel de la început pentru ca este doar de cinematică dar ceva îmi spune că vei întâlni acel boss mai târziu în joc. La al doilea boss fight vei observa că la bara de HP al lui va avea in stânga de tot sub bară câteva puncte de aceeași culoare a hp-ului, acele puncte semnifica fazele de combat ale boss-ului, dacă are un punct este un boss destul de slab, după ce dai jos prima dată bara de HP, o să observi că după dispare acel punct de sub bară și iar e plină bara de HP, asta înseamnă ca boss-ul este în faza 2 de combat sau în acest caz faza finală unde este mai puternic și are alte metode de atac, de aceea trebuie să ai mare grijă cum îl ataci, dacă este un gigant și ai destulă putere musculară poți să îl dărâmi dacă îl prinzi de picior și te miști va cădea pe spate și vei putea da mai mult damage mai ales că îl poți lovi în cap.

În sate unde ești în siguranță de orice inamic deși jocul te lasă să scoți sabia ceva îmi spune că ești în siguranță doar la început, dar lăsând asta la o parte, în fiecare sat sau oraș prin care treci vei găsi o piatra magică unde vei putea să vezi si alți pawni creați de joc care defapt sunt playerii care au trecut pe acolo înaintea ta și le vei putea vedea nivelul ratingul dat de comunitate. Acesti pawni poți să îi cumperi temporar să călătorești cu ei și să te ajute în combat, desigur acesti pawn vor copia atacurile acelui player ce a trecut pe acolo și te va ajuta să nu mori dacă dai de mai mulți monștrii, dar desigur dacă acest player a fost unul cu experiență vei avea o șansă să câștigi, dar dacă era un player nou pe acest tip de joc, vei avea șanse mai mici. Acești pawni sunt doar temporari, la fiecare pawn înainte să îl angajezi îți va spune cât timp va petrece cu tine și ce reward vei primi după. Evident acest pawn va avea același comportament ca și companionul tău, va loota, va lupta și ce imi place cel mai mult după o bătălie va aștepta să bați palma cu el, dacă ignori asta va avea un alt emote care și acela e amuzant dar nu afectează cu nimic comportamentul caracterului.

Am mai observat că poți avea și romanță în acest joc, inspectând caracterele pe care le-am întâlnit la detaliile lor este și un detaliu ce îți spune ce îi place la acel caracter să primească ca și cadou, ceea ce rezultă că poți să creezi o relație cu acel personaj, cred că deja mulți avem crush pe primul personaj feminin pe care îl întâlnim după cinematica cu prima luptă cu un dragon.

În fiecare sat vei găsi anumiți comercianți ce îți pot oferi iteme diferite fiecare la prețuri diferite. Acolo vei putea vinde și cumpăra toate tipurile de iteme pe care le deține, dar mare atenție nu toate iți oferă ceva bun și este posibil să găsești iteme mai bune si mai valoroase în locuri ascunse pe hartă. Poți să și vinzi tot ce ai mai puțin ce ai echipat pe tine ca și armură sau armă.

Aurul este moneda din acest joc pentru a cumpăra orice item, dar sunt și cristale ce le folosești pentru a angaja pawni pe care ori îi cumperi de la acea piatră magică ori îi salvezi din combat cu alți monștrii inainte să moară. La început nu prea găsești pawni demni să te poți baza pe ei, dar unde sunt mulți putea crește, e bine să ai câte un pawn de fiecare clasă.

Levelul la acest joc îl faci foarte ușor și când faci tu level imediat după și companionul tău va face level, ceilalți pawni angajați rămân la levelul pe care i-ai angajat având în vedere că după 2 zile sau după ce atingi cerința cerută de ei vor pleca din party. Când faci level la caracterul tău și la pawn, aveți puncte separate cu care deblocați animite skill-uri sau bonusuri ce îți oferă jocul să alegi dintre ele.

Ce am observat la joc este că fast travelul are 2 opțiuni, free sau pay to teleport. Varianta free este mai lungă ceea ce nu prea rezultă a fiind un fast travel, ești transportat de un animal ce trage o căruță și pe parcurs sunt șanse să fi atacat, moment ca in anime-urile cu aventurieri ce sunt transportați și apar hoții în mijlocul drumului sau o bestie uriașă, cam acesta este scenariul și după jocul îți pune un loading screen și zice „După câteva ore” și ai ajuns la destinație.

Iar cealaltă metodă este pe bani, nu bani din joc bani reali, trebuie să cumperi un DLC, da un DLC ca să ai the real fast travel, care va plasa în fiecare oraș sau sat pe care l-ai vizitat o piatră specială prin care cu interacțiunea ei vei avea teleport instant acolo. Acesta este un dezavantaj la acest joc singleplayer. Dacă nu ai acest DLC acel cristal nici nu există în orașe sau sate.

Din ce observ multă lume se plânge de performanțele jocului deși nu am întâlnit această problemă cu sistemul meu, dar dacă nu ai un high end PC cu o placă video de ultimă generație acest joc s-ar putea să nu îți ofere experiența dorită din cauza fps-ului sau a procesorului ce nu face față la procesarea jocului și să îți dea crash în cele mai crunte momente ale jocului.

Jocul are full suport și pentru controller indiferent de controller ai, jocul îl va detecta la început și îți va crea o hartă a controalelor în meniul jocului.

Peisajul jocului este incredibil, efectele sonore și vizuale sunt superbe. Jocul merită jucat cu grafica la maxim, iar povestea este incredibilă. Pierzi ore în șir pe acest joc și nu te vei sătura mai ales dacă ești fan pentru jocurile unde poți să devii un aventurier să faci parte dintr-un guild și să omori monștrii și să ajuți oamenii care au nevoie de ajutor, este un joc la fel ca și anime-urile cu aventurieri și isekai, unde ai party și devii puternic pe anime-ului.

Mr. T

author
Steam - https://steamcommunity.com/id/no_break_keep_playing/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *