Streameri

De la spectator la streamer. Sandra El ne povestește întreaga călătorie

Pentru că site-ul crește, am decis să începem un nou capitol, în care să vă aducem în prim-plan creatori români de conținut, aceștia desfășurându-și, de obicei, activitatea pe Twitch, dar nu numai. În timp vom trece de la jucători la dezvoltatorii de jocuri, însă cu siguranță fiecare categorie are un rol foarte important, aceste ramuri fiind strâns legate. Articolele vor fi, de cele mai multe ori, scurte interviuri, prin care vom afla mai multe despre cum au început acest drum și ce își propun să facă pe viitor, însă vom încerca să furăm și mici secrete pentru a-i ajuta pe cei ce sunt la început de drum.

Al treilea streamer ce-și face apariția pe site este Sandra El, o domnișoară ce face furori pe Twitch și nu numai 🙂 Enjoy!

Cine este Alexandra?
Hello! Sunt Alexandra sau Sandra, așa cum mă știu majoritatea oamenilor de pe stream (plus Sandru, Săndel și alte derivate 🙂 ), am 20 de ani și sunt streamer pe Twitch de 3 ani.
Sunt studentă la psihologie în momentul de față și îmi place ceea ce învăț, deși nu am nicio idee ce o să fac după ce iau licența. Sunt pasionată de jocuri de când mă știu și de obicei îmi ocup timpul cu stream-uri, board games, citit, sport, filme/seriale/anime și editat video-uri pentru YouTube. Jocurile mele preferate sunt: seria Witcher, Undertale, 4Story, Return to Castle Wolfenstein, Magic the Gathering, Vampire: The Masquerade: Bloodlines. În general îmi plac toate genurile de jocuri, mai ales daca au un plot bun, de aia cel mai des joc jocuri single player.

De unde “Sandra El”?
Legat de numele meu, există două variante a poveștii. Prima variantă e că atunci când eram mai mică voiam mult să am o poreclă fiindcă mi se părea că numele meu e prea comun și plictisitor. “Ale”, “Alexa”, “Andra” mi se păreau la fel de comune și plictisitoare (deși îmi spun unii oameni și așa) și am ajuns la Sandra. Apoi mi-am dat seama că am nevoie de un nume de “gamer” pentru că până atunci îmi puneam nume random pe orice jucam. Așa ca, atunci când am început să joc League of Legends, mi-am pus numele “Sandra El” pentru că Sandra era prea simplu (și probabil luat deja de altcineva). Și în mod natural, când am vrut să mă apuc de stream am folosit același nume pentru că oricum nu aveam alte idei. Am vrut să îmi schimb numele la un moment dat și uneori mă mai gândesc la asta pentru că mi se pare puțin ciudat și nu mai vreau să aud gluma cu “De ce EL și nu EA??”. Totuși, cel mai probabil o să rămânâ la fel pentru că deja mă știe toată lumea așa :)).

Acum, a doua variantă a poveștii include și detalii despre partea cu “El” din nume. Inițial nu prea spuneam și de asta când mă întreba cineva pentru că e puțin cringe. În timp am învățat să accept faptul că și cringe-ul face parte din mine și e ok :)). În perioada în care mi-am ales numele ăsta mă uitam foarte mult la anime-uri și anime-ul meu preferat a fost și încă este Fullmetal Alchemist. Personajul principal se numește “Edward Elric” și eu am luat “El” din numele lui de familie. Da, puteți râde sau să mă judecați, it’s fine :)))).

Care a fost primul joc cu care te-ai confruntat și la ce vârstă?
Chiar nu știu sigur care a fost primul joc. Știu că mă jucam foarte mult Mario pe ceva consolă și aveam mai multe casete cu jocuri de genul ăsta de la Nintendo. Asta când eram foarte mică, vreo 5-6 ani cred. Apoi am început să caut singură jocuri pe browser cu Scooby Doo, cu gătit, mașini și așa mai departe. Ulterior am început să joc shootere gen Return to Castle Wolfenstein, CS, COD și altele, plus Metin2 și 4Story.

Când ai descoprit că-ți place să te joci?
Cred că se leagă de raspunsul anterior. Cred că am descoperit când am pus mâna pe primul joc :)). Gaming-ul mereu a fost parte din viața mea și am crescut cu el. O perioadă nu prea mă puteam juca multe lucruri în afară de LOL (în 10 fps) și Smite pentru că nu îmi ducea PC-ul. Atunci urmăream mult content de gaming pe Twitch/YouTube.

De ce nu doar un simplu player? Ai devenit și streamer.
Eram deja familiară cu ideea de streamer fiindcă am urmărit mult timp alți streameri pe Twitch și mi se părea foarte fain. Totuși, ce m-a determinat să mă apuc a fost că eram în pandemie și aveam o criză existențială fiindcă nu știam ce să fac cu viața mea, nu prea aveam hobby-uri în afară de gaming și mi se părea că dacă tot mă joc așa mult, de ce să nu fac și stream? Plus că de multe ori voiam să împărtășesc cu alte persoane lucruri legate de jocurile respective că mă simțeam singură dacă doar mă jucam eu (deși erau jocuri single player), dar nu mereu aveau chef să le dau partajare pe Discord să se uite cum mă joc Witcher 3 sau ceva. Ideea cu stream-ul părea perfectă fiindcă aș fi avut persoane care să se uite cum mă joc și să discutăm, să râdem de ce se întamplă.

Ai avut susținere din partea familiei/prietenilor?
Cea mai multă sustinere la început cred că a venit din partea prietenului meu. Desi aveam în cap demult ideea cu streaming-ul, îmi era foarte rușine și frică să încep. El mi-a luat primul webcam și m-a ajutat cu setările pentru OBS și era mereu acolo în chat. Cu familia a fost mai complicat la început fiindcă dacă te duci și le spui părinților “eu ma filmez pe internet și alți oameni vin și se uită” o să se gândească la alte lucruri. Dar au vazut despre ce e vorba după și au înțeles și acum sunt super ok cu asta. Uneori mai vin și îmi donează sau îmi dau sub ceea ce e foarte drăguț.

Povestește-ne despre comunitatea ta.
De obicei nu îmi exprim sentimentele prea direct și nici nu mă pricep să spun lucruri draguțe dar oamenii din comunitatea mea îmi sunt foarte dragi. Pe câțiva am ajuns să îi cunosc mai bine, să ne întâlnim și pe la Comic Con sau la alte evenimente și să fim prieteni. Cred că cel mai fain lucru e că am ajuns să mă simt confortabilă pe stream. Mereu când aflu ceva interesant sau mi se întâmplă ceva mă gândesc “de abia aștept să le spun pe stream”. Povestim lucruri din viața noastră, ne dăm sfaturi reciproc, discutăm de filme, anime-uri, jocuri. Uneori facem și misto unii de alții, de obicei eu sunt ținta pentru că sunt pepega și fac lucruri stupide și amuzante, mai ales în jocuri :)). Apreciez enorm că au fost și încă sunt alături de mine pe stream-uri, pentru mine înseamnă foarte mult. Eu sunt și o fire introvertită și în viața reală nu am chiar mulți prieteni și mă bucur mult că am reușit să îmi formez o comunitate.

Care au fost cele mai importante momente din experiența ta de streamer?
Cred că cel mai memorabil este Comic Con-ul din 2022. Eu merg la Comic Con de mulți ani, dar anul trecut a fost primul în care chiar m-am simțit ca un streamer pe acolo. Am făcut multe poze, oamenii mă recunoșteau, am vorbit cu persoane pe care le admir și urmăresc și am fost invitată să fac și stream de acolo la stand-ul celor de la GG, ceea ce pentru mine a fost o ocazie importantă.

Care-i faza cu Mona?
Haha, nu mă așteptam la întrebarea asta :)). Când m-am apucat de stream, initial, nu aveam toate chestiile din biblioteca de langâ mine pe care le am acum (tot felul de figurine and stuff), dar aveam o Mona. Nu a fost pusă intenționat și eu nici nu am realizat că e relevant cu ceva (ce român nu are o Mona în bibliotecă?) până când au început oamenii să tot menționeze. Auzeam foarte des “Aia e o Mona?”, “De ce ai o Mona în spate?”, “Bei Mona?”, “Dau follow pentru Mona” și acum a rămas așa, o glumă, un inside joke :)).

Ce-i sfătuiești pe cei ce sunt la început de drum?
Sfatul meu pentru oricine ar vrea să se apuce de streaming e să înceapă fără să aibă vreo așteptare. Mulți se apucă cu gândul că vor ajunge faimosi sau să câștige sume mari de bani. Eu cred că dacă începi cu așteptările astea, vei fi în primul rând dezamăgit când o să realizezi că nu e așa de usor și nici probabil să ajungi acolo. Ideea e să te distrezi și să o faci din plăcere și să vezi cum evoluează.
Un alt aspect important e cum îți gestionezi la început comunitatea. Mie mi-a fost greu să impun anumite limite fiindcă nu voiam să supăr pe nimeni, să îi deranjez, să risc să nu mai vină pe stream. Însă asta doar m-a făcut pe mine să mă simt aiurea. Deci dacă orice te face să te simți inconfortabil, e important să o spui și să iei măsuri în cazul în care nu se rezolvă doar cu vorba. Nu vreau să sune dur, unii oameni nu au intenții rele dar nu își dau seama că nu ești ok cu anumite lucruri. Fiecare om are limitele lui și e ok. Eu cred că e important să existe respect reciproc într-o comunitate.
De asemenea, e important să înțelegi că oamenii vin și pleacă (ca în viață). Pe mine și asta m-a afectat la început, când vedeam că oameni care au venit la fiecare stream brusc nu au mai apărut deloc. Mă gândeam că am făcut eu ceva, că am devenit mai plictisitoare, că e ceva în neregulă cu jocul pe care îl joc, că am zis ceva nepotrivit. Am învățat că nu e vorba despre mine, că oamenii pot avea multe motive pentru care nu mai vin, și chiar și dacă e ceva ce nu le mai place la mine sau la stream-ul meu și asta e la fel de ok. Nu o să te placă niciodată toată lumea sau nu o să aibă timp/interes să vină mereu. De asta ar trebui să faci stream în primul rând pentru tine, pentru că te face să te simti bine și să apreciezi orice om care vine, oricât de des ar fi.

Pe ce platforme te găsim și când obișnuiești să intri live?
Programul meu e putin haotic, în sensul în care nu intru fix la o anumita ora live. În principiu, programul ar fi: luni, marti si joi seara, în jur de ora 20:00, uneori mai tarziu, iar duminică în jur de ora 13. Puteti urmari stream-urile pe Twitch, iar schimbarile legate de program si alte lucruri importante le anunț pe server-ul meu de Discord. De asemenea, postez content de gaming și pe YouTube, dar și pe TikTok.

Un mesaj pentru cititorii Jocuri 24/7?
Dacă ați ajuns până aici, vreau să vă mulțumesc că ați citit interviul! Recomand să le citiți și pe celelalte postate aici pe site, sunt streameri foarte faini. De asemenea, mi se pare foarte bună inițiativa unui site de gaming românesc și cred că ar trebui să sustinem orice dezvoltare pe partea de gaming din România.